07 november 2006

Det var bättre förr

Skönt att inte vara den enda som inte tycker det är bakåtsträvande att kritisera äcklet i nöjesmedia. Det är väl två läger sedan mobbnings-TV blev populärt i slutet av 90-talet - för eller emot - men nu har några kändisar blåst nytt liv i debatten genom att kritisera något program som heter Idol. Kjell Berqkvist inledde med ett öppet brev i Aftonbladet och Lars Winnerbäck vill inte köpa reklamtid av TV4.

Själv kan jag knappt titta på TV längre. Antingen är det hemmavideor där man ska skratta åt barn som faller och slår sig, eller bilolyckor och sjukt klippta polisvåldsdokumentationer eller någon av alla mobbningssåpor.

När jag pratar med folk om det här säger de antingen att de inte håller med om kritiken (ok) eller att "jag vet, men jag kan inte låta bli att titta." eller något liknande (inte ok). Hur illa jag än mått kan jag inte låta bli att tänka att jag ligger över medel vad gäller självrespekt.

Eller är det självgodhet?

Tja, om det är självgodhet så är jag självgod.

"...ungefär som att en rektor skulle försvara ett gäng mobbare eftersom han har femhundra andra elever som inte gör något åt saken." - Winnerbäck


Men jag vet inte, i Fråga Anders och Måns sa de att 30% hade sagt att de tyckte man skulle återinföra dödsstraffet i Sverige. 10.000 vuxna personer i Malmö röstade på Sverigedemokraterna. Jag orkar inte. Det känns mest som att man får försöka hålla sig undan och göra en flyktplan om ifall att det skulle bli ännu värre och man skulle hamna i trubbel.

Helvetet är andra människor.

Men nej, jag tycker inte på allvar att det var bättre förr. Skiten tog sig nog bara andra uttryck. Så: betyder det att min kritik mot äckelnöjesmedia egentligen bara handlar om smak?

Och jag skäms lite för att jag inte orkar...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nej, det handlar inte om smak. Det handlar om moral, och du visar att du har god moral genom att ta avstånd från det där.
Jag förstår dig tror jag, ibland vill man ju bara flytta in i skogen och leva bland sagorådjur istället. Men det är i alla fall hoppfullt att det kommer en ny våg av reaktioner mot förnedrings-tv! (om man nu kan kalla det en våg, jag väljer att göra det i optimistisk anda)

slacker sa...

Ti-vau, som Nina Hagen uttalar det, är världens bästa dammsamlare, dvs ytan betyder mer än innehållet. Riktig glädje över att betala tv-licens har jag bara känt en gång, det var när Der Allianze-tanterna fick avgå och Tobias Billgren kommer jag aldrig kunna tänka på annat än som en SKATTESMITARE, hahaha.

charlotte sa...

Det är jättekonstigt att man blir anonym när det gås över till beta! Fattar noll.

Puckohue sa...

Slacker: Ja, jag hatar ytan också.

Charlotte: Jag tyckte väl att det var underligt med det plötsliga anonymiteten. Säkert tekniskt hehe. Och större delen av mina instinkter skriker dygnet runt åt mig att flytta in i en sagoskog, men det känns osunt på något sätt.