05 oktober 2006

Ännu en gubbe på tippen

Fredrik Ekelund har sällat sig till svinen i ett ovanligt kortnäst debattinlägg i Sydsvenskan. När jag läste det satt jag hela tiden och väntade på att han skulle bemöta sina gamla arbetskamraters gubbmentalitet, men icke. Han håller med.

Men:
1. Kriminaliteten har inte ökat. Däremot har skrämselpropagandan i massmedia (Efterlyst, Sydsvenskans hetsreportage om invandrargäng i Rosengård, kvällspressens allt råare våldssnask) ökat vilket i kombination med säkerhetsindustrins och polisens PR-kampanjer ökat mångas allmänna rädsla för... tja, allt som rör sig utanför lägenheten. Vilket gör att de tror att kriminaliteten ökat och därmed tycker att en allt större övervakningsstat är något som är positivt.
2. Kriminaliteten är liksom för femtio år sedan högst i de grupper med mest ekonomiska problem - i den gruppen är idag de med invandrarbakgrund överrepresenterade. För femtio år sedan hade Ekelund skrivit om hur hemska ungarna i /infoga valfri arbetarstadsdel här/ var.
3. I samtliga Ekelunds tre exempel är det invandrare - inte svenskar - som är brottsoffer, och som uppenbarligen inte skyddats av "samhället".

För femtio år sedan fanns det också gäng som gav sig på andra av den enda anledningen att de kom från andra kvarter. Lösningen på det var inte då - och är inte nu - att sätta högerpopulister i de politiska fösamlingarna.

Och den skötsamhetskultur Ekelund talar om har han och hans kompisar tagit ett stort steg bort från när de sållat sig till Sverigedemokraterna och SPI - båda hatgrupper på yttersta högerkanten som saknar alla de arbetarrörelsens värden som Olle Svennning påminner om : tolerans, jämlikhet, humanism och påtaglig antifascism.

Det är inte "invandrarna" överlag som saknar skötsamhetskultur - det är Ekelund och hans kompisar som blivit gamla trångsynta och bittra högergubbar.

Haha, jag ska fan slänga hans urtrista böcker i soporna när jag kommer hem. Så mogen är jag.

Inga kommentarer: