03 juli 2007

Alternativ my ass

Ingen ska behöva undra om deras investeringar eller pensionssparande indirekt stödjer en terroristfristad eller ett land som bedriver folkmord.


Så säger den amerikanska finansinspektionen ordförande, Christopher Fox, enligt DN, angående att de svartlistat ett antal företag för att de bedrivit handel med Kuba och andra länder som USA inte tycker om.

Jag skiter väl i hur det går för Nokia och Volvo, men jag skulle gärna vilja ha en sådan lista. En lista över saker man kunde göra utan att bidra till förtryck och utsugning. En enkel checklista mot imperialism och patriarkat. En möjlighet att inte vara konsument, att inte vara en produkt. Tänk om det vore så lätt. Att stiga av.

Nina Björk (som är skyldig mig en sovsäck) skrev om sådana här gamla 1800-talsteorier härom veckan, vilket ju var skönt, tycker jag.

Klart att det finns gott om listor över saker att bojkotta, men alternativen ingår ju i samma samhällssystem. Som Bofors klusterbomb light. Eller den multinationella koncernens ekologiska alternativ.

Christopher Fox står högt på listan över fenomen som kommer att vara avskaffade en gång. Tills dess är det bara att bita i det sura äpplet med handen knuten i fickan. Eller isolera sig så gott det går. Eller engagera sig, antar jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Passa dig, så du inte får dina tillgångar frysta.

slacker sa...

Kära du! Tack för inbjudan till fest, jag och e kommer gärna om det pågår en stund in på natten, jobbar nämligen till 00.30 (kan i bästa fall komma loss halvtolv). Du orkar väl vara uppe så länge!? *orolig*