03 januari 2007

Frågeformulär om bloggande

Charlotte bad mig svara på dessa frågor:

1. Hur länge har du bloggat?
Sedan 10 maj 2005.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut, en månad innan du själv började blogga?
Å ena sidan tjejer i 25-årsåldern med foton på "dagens outfit"/39-åriga män med ointressanta dagboksanteckningar, å andra sidan diverse rättshaverister med långa enstyckesinlägg om någon sakfråga de är engagerade i och å tredje sidan diverse kändisar från olika brancher - politik, nöje, kultur - som funnit ännu ett sätt att marknadsföra sig.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i?
Minns ärligt talat inte, men Sandra Gustafssons var en av de första jag fastnade för när jag började bläddra mer aktivt bland bloggar.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem?
Inget speciellt. Det är dagboksanteckningar. Lite trevande kanske.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet, som läsare?
Kanske fem stycken. Från dom brukar jag bloggsurfa omkring lite planlöst.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)?
Dagboksbloggarna utgör minst hälften.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om.
De senaste månaderna har den här tonårstjejen beskrivit en arbetsplatsförälskelse på ett sätt som fått mig att minnas egna förälskelser. Jag tror inte hon och jag har speciellt mycket gemensamt.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om.
Kan inte komma på någon. Det finns säkert massor, men jag har missat dom.

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar?
Ingen aning, jag har inte frågat.

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg?
Ingen aning, jag har inte frågat.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden?
Jag är nog ungefär lika privat i bloggen som jag är i andra sammanhang. Jag gör inget som får mig att känna mig utlämnad på ett obehagligt sätt.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför.
Sådant jag inte pratar om, och sådant jag bara pratar om med vissa människor. Jag kanske hade skrivit om sådant om jag varit mer anonym.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du?
I stor utsträckning. Jag blir glad när folk kommenterar något, eller om jag ens märker att det finns någon som återvänder. Jag ser bloggandet som en social aktivitet och beter mig och reagerar ungefär som jag gör i andra sociala sammanhang. Även annars är det trevligt om någon pratar med en och inte ignorerar en.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg?
Ja, den person som visas upp i bloggen. Det är väl antagligen endast några få sidor av den personen som skriver, och kanske ibland till och med en helt annan person. Jag tror däremot man skapar sig en bild av författaren (utifrån mycket bristfällig information), åtminstone om bloggen är av personlig dagbokstyp.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad?
Nej, jag har inte träffat någon.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga?
Säkert. Om det låter nonchalant så är det inte så illa menat, jag menar bara att precis som i andra sociala sammanhang finns det säkert bloggare som orsakar sig själv och/eller andra skada via sin blogg.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta?
Jag får inte så många kommentarer och de jag fått som varit kritiska på något sätt har varit ganska fåniga, så nej. Jag är nog inte heller så känslig.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar?
Troligen inte i min egen, då hade jag nog raderat det, och om jag gjort det i andras har jag varit full och glömt det sen. Däremot kanske jag ibland ångrat att jag inte lyckats uttrycka mig bättre.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig?
Som social aktivitet blir det frustrerande att inse att man faktiskt bara inbillar sig att man lär känna folk. Jag vill inte heller falla in i någon bloggsubkultur som tar sig själv på allvar.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då?
Jag har för vana att tröttna på saker jag tidigare lagt tid på, så det lär väl hända här också. Jag kan däremot tänka mig att bloggkulturen får nya former och att jag provar något nytt.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra?
Det beror på vad man menar med "bloggarna". Det är ju knappast en homogen grupp på väg åt samma håll. Redan idag uppmärksammas ju kändisars och andras bloggar så svaret är väl "delvis ja".

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig?
Det är en hjälp för mig att minnas mig själv och händelser i mitt liv - en helt normal dagboksfunktion alltså. Det är en kanal att skrika i om det är något svineri jag reagerar extra starkt på. Det är en social aktivitet.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig?
Jag tycker jag har börjat förstå mer om vilka sociala funktioner bloggandet kan ha. Jag har fått ta del av personliga erfarenheter och åsikter som jag kanske missat annars.

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten
Nej. Jag tycker inte frågorna är speciellt intressanta och svarade själv bara på detta för att någon bad mig. Jag vill inte peka på någon. Jag har sett sådana här frågelistor förr och tycker inte så mycket om dom.

2 kommentarer:

charlotte sa...

A du, du hade inte behövt svara om du nu inte gillar såna här bloggenkäter - jag hade inte tagit illa upp om du ägnat dig åt din öldrickning istället, lovar! ;)

Puckohue sa...

Hehe, ingen fara. Det var ju mitt val. Jag menar kanske snarare att om jag sett listan någonstans (Aftonbladet!?!) hade jag inte själv tagit initiativ till att svara på den.

Skål!