06 september 2008

Offentlighet - för vissa

I Sydsvenskan refereras ett uttalande av pressombudsmannen Yrsa Stenius angående att man kan ladda hem en offentlig handling på Pirate Bay.

Följande stycke publiceras både i Sydsvenskan och i DN, och kommer från TT:

Pressombudsmannen Yrsa Stenius befarar att den av The Pirate Bay så omhuldade friheten och offentligheten kan skadas av sajtens agerande.
– De gör inte det fria ordet någon tjänst genom att lägga ut det här. Det är klart att politikerna inte kommer att sitta overksamma om precis vad som helst som är offentligt också publiceras, säger hon till TV4 Nyheterna.


Jag vet inte var jag ska börja. Det första jag tänker är på hur hycklande det så kallade öppna samhället vi lever i är. "Det är klart att politikerna inte kommer att sitta overksamma..." om vi utnyttjar offentlighetsprincipen... Människor! Har ni inte förstått att det bara är en princip!?! Skulle ni få för er att utnyttja den får vi ju stänga av den!

Det är ju faktiskt en varning/ett förtäckt hot hon levererar.

Det andra jag tänker är att det finns alla sorters människor - folk har de mest sjuka åsikter och de helt underliga uppfattningar om hur saker och ting fungerar och hänger ihop. Men det finns dessutom alltid någon offentlig person som ställer sig upp och blir talesman för denna idioti. I detta fallet är det pressombudsmannen (!) Yrsa Stenius.

Om dokumentet inte bör vara offentligt så finns det mekanismer för detta, som används i förundersökningar ibland. Om dokumentets innehåll är offentligt så är det offentligt för alla - oberoende av hur vi väljer att tillgodogöra oss det. Att offentlighetsprincipen endast skulle gälla vissa mediaformer är naturligtvis bisarrt och otidsenligt.

Vad gäller "god publicistisk sed" finns det en poäng, men jag ser faktiskt Pirate Bay och liknande mer som bibliotek än som publiceringsmedia. Om någon kan se skillnaden. Kanske är det här skon klämmer - att man uppfattar t ex länksamlingar till material likvärdiga med att publicera materialet? Men då har man faktiskt fel.

Jag kan tillägga att jag tycker det är sjukt av människor att vilja ladda hem och snaska i den här skiten. Det är sådant som får mig att vilja bli eremit och tänka "skyll er själva".

Inga kommentarer: