30 januari 2008

Klass 9A

Jag avskyr dokusåpor.

Allihop.

Eftersom jag har en viss koppling till pedagogik och strulat lite som lärare läste jag artikeln i Sydsvenskan om SVTs senast projekt, Klass 9A. Det verkar lika smutsigt upplagt, manipulerat och putsat som alla liknande program, men det är en annan sak jag vill kommentera. Såhär säger en elev i klassen om de inhyrda specialpedagogerna:

I vanliga fall brukar lärarna bara se skolan som ett jobb


Det här är en typisk attityd till läraryrket. Vad fan skulle man annars se det som, om inte som ett jobb? Om man sen gör ett bra eller dåligt jobb som pedagog är en helt annan fråga. Det är fortfarande ett jobb. En effekt av att sprida den här bilden av att läraryrket skulle vara någon slags ideell verksamhet - ett kall, som de värst religiösa skulle säga - är naturligtvis att hålla lönerna nere. De som är bra pedagoger gör detta för att det inte bara är ett jobb. Problemet är enligt denna syn inte dåliga resurser, och ve den otacksamme lärare som inte känner något engagemang när lönekuvertet dimper ner. Tänk istället "Detta är inte ett jobb"...

Vem fan har hört talas om att IT-tekniker inte ska ha hög lön eftersom de ändå tycker det är skoj att syssla med datorer?

Det gäller att bjuda på sig själv. Det handlar inte bara om att vara lärare


säger en av de inhyrda pedagogerna (som säkerligen är bra lärare). Hur definierar hon "lärare"? En bra lärare bjuder väl på sig själv, och en dålig gör det inte.

För övrigt ska skolan som institution krossas när revolutionen kommer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Självklart är läraryrket ett jobb och ska utföras så. Det är inte jämförbart att hyra in lärare som ska "bjuda på sig själva" och göra uppgifter långt utöver vad man är anställd för. När bjuder läkarna på sig själva och engagerar sig i patientens hela livssituation? ta bara detta med att föräldrar vill ringa till läraren i hemmet. Aldrig någonsin har jag kunnat nå en läkare, bibliotekarie, socialassstent utanför deras arbetsplats.
Så särskilt dåliga betyg har eleverna i utvalda klassen inte heller. Ta programmet för vad det är, en tillrättalagd såpa.